Novinky

UrogynCentrum 800 662 662
Napište nám info@urogyn.cz

VÝHODNÉ BALÍČKY SE SLEVOU

Koupit

Víte, že zánět močových cest postihne každý rok 10 % žen a v průběhu života zažije toto onemocnění každá druhá žena? Nejčastější výskyt je u žen mezi 20. a 40. rokem života, kdy postihuje 25–30 % žen.

Léčba vyžaduje klid, teplo, zvýšený přívod tekutin, cílenou léčbu infekce a léky na bolest. Průběh nekomplikovaného zánětu močových cest je bez zvýšené teploty. Neustupující infekce močových cest ještě v době, kdy léčba končí, zpravidla znamená, že došlo ke vzniku rezistence na podávaný preparát. V těchto případech je potřeba provést nové vyšetření moči (tzv. kultivaci) a ověřit citlivost bakterie na léčbu.

Antibiotika jsou nezbytná pouze u komplikovaných zánětů, zejména z důvodu rostoucího výskytu rezistence, kdy bakterie přestávají reagovat na opakované podání daného přípravku. Doplňkem ke klasickému způsobu léčby jsou fytopreparáty obsahující vybrané byliny, např. medvědici lékařskou, zlatobýl obecný, echinaceu a vitaminy (A, D, E, C nebo rutin) na podporu regenerace sliznice močového měchýře.

Zánět močových cest se často opakuje, protože po prodělaných zánětech dochází ke změnám na sliznici měchýře. Mohou se však uplatňovat i další faktory. Při opakovaných zánětech močového měchýře je nutné vyšetření urologem pro vyloučení komplikujících rizikových faktorů (vrozené vývojové vady, kámen v močových cestách, cukrovka, nádor, apod.).

Slovníček pojmů:

Rezistence – odolnost, odpor, popřípadě necitlivost

Zdroj: Velký lékařský slovník, 10. vyd. Vokurka, Hugo a kol., 2015

 

 

4/5 - (5 votes)
Bulletin

Bulletin ke stažení ZDARMA Pravidelně pro Vás vydáváme populární bulletin

Všechna vydání zde